Masaj, anne ile bebek arasındaki bağın gelişmesini sağlar. Bunu yanı sıra, bebeklerin sağlığına da etki ettidiğine dair bilimsel kanıtlar var. Brigid ve Fergus Lowe tarafından yazılan "Bebeğinizin Beyin Eğitimi" kitabında masaj uygulanan prematüre bebeklerin masaj uygulanmayan bebeklere kıyasla %50 daha fazla kilo aldığı, daha hareketli ve dikkatli olduğu ifade ediliyor.
Tensel temas gerektiren masaj, bebek ile anne arasındaki bağı kuvvetlendirmesi ve bebeğin dokunulma ihtiyacının giderilmesi bakımından önemli bir işleve sahiptir. Nitekim, Özgür Bolat'ın "Hadi dokun bana!" başlıklı köşe yazısında, yapılan bir deneyde annelerinden ayrılan şempanze yavrularının kafeslerinde bulunan yumuşak havlulara sarıldığı ve böylece dokunulma ihtiyacını giderdiğinin gözlemlendiği belirtiliyor. Ayrıca, masaj bebeğin vücudu hakkındaki farkındalığını artırır.
Yine masaj yapılan bebekler daha iyi uyurlar. Kabızlık ve gaz sorunu olan bebeklere düzenli masaj yapmak onları rahatlatır. Kan dolaşımını da düzenleyerek bebeğin kaslarının daha iyi olgunlaşmasını sağlar. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bebeklerle ilgili pekçok konunun işlendiği ve özellikle tecrübesiz anneler için güzel bir başvuru kitabı olan Murat Tuncer ve Cengizhan Elmas'ın "Bebeğimi Büyütürken" kitabında bebek masajının nasıl yapılacağı resimlerle desteklenerek anlatılmış. Ayrıca, masaj esnasında dikkat edilmesi gerekenler de belirtilmiş.
Tabipler Birliği'nin web sayfasında yer alan ve Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi'nde çıkan bebek masajı hakkında daha detaylı "Dokunmanın Önemi ve Bebek Masajı" başlıklı yazıda da, bebek masajının nasıl yapılacağı resimlerle gösterilmiş. Ancak, burada bacağa ve kollara bilekten aşağı doğru ellerinizle ovuşturarak masaj yapılmaktadır. Bir de Hint ve İsveç teknikleri var. Örneğin, kollar için bilekten omuza doğru düz bir şekilde sıvazladığınızda İsveç Tekniğini, omuzdan bileklere doğru sıvazladığınızda Hint Tekniğini uygulamış oluyorsunuz. Bacaklar için de bilekten kalçaya veya kalçadan bileklere doğru sıvazlamanız gerekiyor. Ben hem İsveç hem de Hint tekniğini aynı anda kullandım. Oğlum masajdan çok hoşlanıyordu, ama yüzüstü dönmesi gerektiğinden sırtına masaj yaptırmaktan hoşlanmıyordu.
1) Bebeğe huzurluyken masaj yapın.
2) Masaj için yumuşak ve rahat bir zemin seçin. (Yumuşak bir havlu veya penye bir battaniye ideal)
3) Güzel ve rahatlatıcı bir müzik açın.
4) Oda sıcaklığına dikkat edin. Soğuk bir odada masaj çocuğu rahatsız eder.
5) Elma ya da badem yağı gibi organik doğal yağlar tercih edin. Bebeğin cildini nemlendirmek için kullanılan kremlerden de faydalanılabilir. (Fergus Lowe, üzüm çekirdeği yağı veya zeytinyağını öneriyor. Ben oğluma masaj yaparken 1 yaşına kadar badem yağı ve zeytinyağını kullandım. Zeytinyağını kullanmadan önce hafif ısıtıyordum, içindeki asitin çıktığı iddia ediliyor, ama bundan çok emin değilim. Emin olan varsa, bana da bildirirse sevinirim. Ancak, oğlum 1 yaşında egzama (dermatit) olduğu için Mustela'nın atopic ciltler için olan nemlendiricisini kullanmaya başladım.)
6) Gözlerine ve ağzına götürebileceği için bebeğin ellerine masaj yağı bulaştırılmamalı.
7) Masaj esnasında yaptıklarınızı ona anlatın.
8) Masaj yaparken ve yaptıktan sonra bebeği giydirmekte kullanacağınız eşyalar yanınızda olmalı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder