Ne zaman konuşmaya başlayacakları çocuktan çocuğa değişiyor. 7 aylıkken konuşmaya başlayan olduğu gibi konuşmayı 2 yaş sonrasına erteleyenler de oluyor. Genellikle kız çocukları ve ilk bebekler daha erken konuşmaya başlıyor. Ancak, ikinci bebekler de sosyal beceriler daha çabuk gelişiyormuş. Bir de bebekler yürüme, koşma gibi kalın motor hareketler ile konuşma arasında tercih yapıyorlar. Yani kalın motora öncelik veren bebekler daha geç konuşuyor, erken konuşan bebeklerde de yürüme geç gelişebiliyor.
Oğlum 1 yaşını bitirir bitirmez konuşmaya başladı ve çoğunlukla kelimeleri bebek kelimeleri değil de bizim konuştuğumuz gibiydi. İlk söylediği kelimeler ay, su, anneydi. Ama yürümeye 18 aylıkken başladı. Yani tercihini konuşmaktan yana kullandı.
Ne zaman konuşacağını tam kestiremesek de konuşma gelişimini takip edebiliriz. Brigid ve Fergus Lowe tarafından yazılan "Bebeğinizin Beyin Eğitimi" kitabında bebeklerin ilk 30 ila 50 kelimeyi öğrenmesi ve konuşmasının zaman aldığı, 50 kelimeye ulaştıktan sonra günde 9 kelime kadar öğrenebildiği, konuştuğu kelimelerin (kendi bebek kelimeleri dahil) birkaç hafta içinde yüzlerceyi bulabileceği ve iki kelimelik cümleleri kurmaya başlayacağı ifade ediliyor. Oğlum 50'den fazla kelime öğrendikten sonra ben üşenmeyip kaç kelime konuştuğunu not aldım ve hakikaten konuştuğu kelime sayısı 200 olunca iki kelimelik cümleler kurmaya başladı. Oğlum iki kelimelik cümleler kurmaya başladığında 17 aylık idi.
Konuşmayı öğrenmesini sağlamak için bebekle doğduğu andan itibaren konuşmaya başlayın. Konuşmakta zorlanırsanız şarkı söyleyin. Uyanık olduğu zamanlarda evinizin odalarında dolaşıp çevrenizdeki nesneleri işaret parmağınızla gösterip onlar hakkında konuşun. Bebeğinizin dikkatini verdiği bir nesne hakkında konuşmaya daha çok dikkat edin. Bebekler hareket eden araba, köpek gibi nesnelerin adını daha çabuk öğreniyorlarmış. Bebeğinize masaj yaparken hangi uzvuna masaj yapıyorsanız, o uzvun adını söyleyin. Emzirirken ninni söyleyin veya konuşun. Kafiye ve ritmli bebek ninnileri ya da şarkıları bebeklerin dili öğrenmesini kolaylaştırıyormuş. Ben bazen konuşamazdım, bildiğim bebek şarkılarını hatta türküleri söyleyip sıkılınca bir bebek kitabı okurdum. Okumak da kesinlikle konuşmayı hızlandıran aktivitelerden birisi.
Bu arada, radyo veya televizyon dinlemek tek taraflı iletişim olduğu için çocuğun konuşma becerisini geliştirmiyor. Çocuğun konuşabilmesi için birisiyle karşılıklı iletişim halinde olması gerekiyor. O yüzden tek yapmanız gereken çocuğunuzla bol bol konuşmak. Çıkarttığı sesleri siz de çıkararak konuşmalarına karşılık verin. İlk aylarda bu gibi durumlarda heyecanlanacaktır.
Her dönemde kitap okuyun. Ben hep okudum. Ama oğlum da kitaplara tam anlamıyla 10 aylıkken ilgi duymaya başladı. Ayrıca, flash kartlar da konuşmaya yardımcı oluyor. Basit resimler hakkında çocuğunuzla konuşmayı sağlıyor. Örneğin, oğlum evden çıkarken devamlı el sallamamıza rağmen el sallamıyordu. Ama flash kartlarda yer alan el sallayan bir bebekten el sallamayı öğrendi.
Yemek yaparken bile nasıl yemek yaptığınızı anlatabilirsiniz. Evde sizi seyrederken yaptığınız her ev işinden ona bahsedin. Sonuçta konuşmasa bile, bu kelimeleri konuşmaya hazır olduğu ana kadar depoluyor ve konuşmasa da anlama becerisi gelişiyor.
Son olarak, bebeğiniz size bir nesnenin adını bebek dilinde söylerse, ona doğrusunu söyleyin, ama bu yanlış diye düzeltmeye çalışmayın. Örneğin, çocuğunuz telefona "to" diyorsa, siz de "telefonu mu istiyorsun?" diye yanıt verebilirsiniz, ama "hayır to değil, telefon" deyip çocuğunuzu düzeltmeyin. Aksi takdirde, çocuğunuzun konuşmaya karşı hevesini kırabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder