23 Şubat 2015 Pazartesi

Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili - 1 (Fiziksel Temas)

Bir süre blog yazılarıma ara vermek zorunda kaldım. Zira, yazı yazarsam okuyacak vakit, okursam yazacak vakit bulamıyorum. Biraz da çocuk konusunda okumaktan sıkıldım. Araya "Yüzyıllık Yalnızlık" kitabını sıkıştırdım. Ben kitabı eline alınca bırakamayanlardanım. Bıraksam da aklım kitapta kalır. Kitap okumak geceleri uykusuz kalmamın en büyük nedenlerinden biridir. 

Bugünkü yazımın konusu okumayı yeni bitirdiğim Gary Chapman ve Dr. Ross Campbell tarafından kaleme alınan "Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili" kitabı. Okuduğum ilginç kitaplardan bir tanesi. Gary Chapman'ın daha önce çiftler için yazdığı kitabın çocuklara uyarlaması. 

Bildiğiniz gibi, hemen hemen her anne baba çocuğunu sever. Çocuğu için iyi olacağını düşündüğü şeyleri yapar. Ancak, anne babalar çocuklarını sevseler de bazen, belki çoğu zaman çocuklar karşılıksız sevildiklerini hissedemeyebilirler. Anne ve babaların en çok dikkat etmeleri gereken konu, çocuklarının kendileri tarafından karşılıksız sevildiğini hissetmelerini sağlamaktır. İnsanız, ara sıra yol kazaları olacaktır, ancak bu kazalar istisna olduğu müddetçe çocuk sevilmediği hissine kapılmaz. Eğer çocuklar anne ve babaları tarafından sevildiklerini hissederlerse, anne ve babalarının rehberliğine daha duyarlı olurlar.

Chapman ve Campbell, sevgimizi ifade edecek temel sevgi dilini konuşmadığımız sürece çocuklarımız sevildiklerini hissetmeyeceklerdir diyorlar. Beş sevgi dili vardır: fiziksel temas, onay sözleri, nitelikli zaman, armağanlar ve hizmet davranışları. Beş yaşın üstündeki çocuklar, bu sevgi dillerinden birisini temel sevgi dili olarak seçerler ve ebeveynler sevgilerini öncelikli olarak bu sevgi dilinde ifade ederlerse sevildiklerini daha iyi hissederler. Tabii ki, bu temel sevgi dilinin yanında diğer sevgi dillerinde de sevgimizi göstermeye devam etmeliyiz. Ama çocuğumuzun temel sevgi dilinde sevgimizi ifade etmeye daha çok dikkat etmeliyiz. Ayrıca, çocuklarımızın temel sevgi dilleri zamanla değişebilir. Bu nedenle, her zaman çocuğumuzun sevgi dilinde değişim olup olmadığına duyarlı olmalıyız. Ancak, beş yaşın altındaki çocuklarımızın temel sevgi dilini anlamak kolay değildir. Bazı ipuçları verebilirler, fakat nadiren temel sevgi dili anlaşılabilir. Bu nedenle beş yaşın altındaki çocuklarımız için beş sevgi dilini de kullanmalıyız. Çocuğumuz büyüdüğünde beş sevgi dilinden birisini temel sevgi dili olarak seçse de beşine de ihtiyacı vardır. Temel sevgi dili dışındaki diğer sevgi dillerinde de sevilen bir çocuk, yetişkinlik döneminde temel sevgi dili kendisinden farklı bir kişiyle karşılaştığında, bu kişinin ihtiyacı olan temel sevgi dilinde de sevgisini göstermeyi bilir. 

Fiziksel Temas:


Kucağa alınan ve öpülen bebeklerin duygusal hayatı diğer bebeklere nazaran daha sağlıklıdır. Aslında fiziksel temas sevgi dilleri arasında en kolay uygulanabilenidir; çünkü, fiziksel temas için özel bir olaya veya mazerete gerek yoktur.  Ancak, dokunmak sadece kucaklamak ve öpmekle sınırlı değildir. Çocuğun sırtını sıvazlamak, kolunu veya omzunu tutmak, sırtınızda taşımak, masal okurken kucağınıza oturtmak, güreşmek de fiziksel temas içerir. Araştırmalar birçok ebeveynin çocuklarına sadece giydirmek, soymak, arabaya bindirmek, yatağına taşımak gibi gereklilikler halinde dokunduğunu göstermektedir. Her gün okula giderken çocuğunuzu kucaklamak çocuğunuzun güvenli bir sığınak olan evin dışındaki yaşantıda kendisini güvenli hissetmesini sağlayacaktır. Okuldan gelince çocuğunuzu kucaklamak da çocuğa güvenli sığınağında olduğu hissini verip evin dışındaki olumsuzlukları dışarıda bırakmasını ve huzura kavuşmasını kolaylaştıracaktır. 

Genellikle erkek çocukları kız çocuklarına göre daha az fiziksel sevgi görür. Ancak, erkek çocuklarının da en az kız çocukları kadar fiziksel temasa ihtiyaçları vardır. 

Ergenlik öncesinde kızlar babaları tarafından sevildiklerine dair bir takım işaretler ararlar ve bu ihtiyaç onbir yaş civarında doruğa ulaşır. Kızların karşı cinsle sağlıklı bir ilişki kurabilmelerinin anahtarı babanın kızına fiziksel temas yoluyla da sevdiğini göstermeye devam etmesidir.

Çocuğunuz ergen olduğunda kucaklanmak veya öpülmek gibi fiziksel temaslardan kaçınabilir. Özellikle arkadaşlarının yanında bu tür davranışlar sergilenmesinden hoşlanmazlar. Ancak, bu durum ergenlerin fiziksel temasa ihtiyaç duymadığı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle çocuğunuz ergen olduğunda kucaklamak ve öpmek dışındaki dokunma yöntemlerden yararlanmanız gerekebilir. Örneğin, ergen çocuğunuza masaj yapmak veya omzunu sıvazlamak da fiziksel temastır.

Temel sevgi dili fiziksel temas olan çocuklar ne diyor?


Yedi yaşında bir çocuk diyor ki: "Annemin beni sevdiğini biliyorum, çünkü bana sarılıyor."

Oniki yaşında annesiyle yaşayan bir çocuk özellikle babası tarafından sevildiğini hissediyor ve "Çünkü babamı her görmeye gittiğimde babam bana sarılıyor, öpüyor. Annemin de beni sevdiğini biliyorum, benim için bir sürü şey yapıyor, ancak keşke annem de babam gibi sarılsa" diyor.


İlgili Yazılar:





Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili - 5 (Hizmet Davranışları)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder