12 Aralık 2014 Cuma

Demir Minerali Takviyesi ve Paraben (Parahidroksibenzoat) Sorunu

Demir minerali bebekler için çok gerekli bir meneraldir. Türk Hematoloji Derneği'nin web sitesinde yer alan "Çocukta Demir Eksikliği Anemisi" başlıklı yazıda hamilelik döneminde annede demir eksikliği yoksa ve bebek zamanında doğmuşsa, ilk 6 ayda bebeklerde demir eksikliğinin görülmeyeceği belirtiliyor. Ayrıca, katı gıdaya geçtikten sonra demir yönünden zengin besinler yedirilirse, bebekte demir eksikliği görülme ihtimali epeyce azalıyor. O yüzden gebelik döneminde annenin beslenmesi çok önemli. Ayrıca, anne sütünde de demir bulunduğu ve emilimi kolay olduğu için anne sütü ile beslenen bebeklerde demir eksikliği daha az görülüyor. Yeri gelmişken, bir yaşına kadar halen ana öğün anne sütü olmalı, katı gıdaya geçişin sebebi bebeği katı gıdaya alıştırmak ve besin alerjisi oluşmasını önlemektir. Ancak, ülkemizde katı gıdaya geçince anne sütü hemen ikinci plana atılıyor. Oğlum 9 aylık oluncaya kadar ana gıda maddesi anne sütü oldu, sonrasında da yarı yarıya anne sütü ve ek gıda verdim. Sonuç olarak, hamileliğinizde demir eksikliği yaşamışsanız, bebeğiniz de erken veya düşük kilolu doğmuşsa, bebeğinizde ilk 6 ayda demir eksikliği görülebilir. Ama her durumda kan tahlili yaptırmadan demir minerali takviyesine başlamayın. Öte yandan, son dönemde Aile Hekimlikleri'nde bebeklere 4-6 ay arasında tahlil yapmadan demir minerali takviyesi veriliyor. Son derece yanlış bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Demir mineralinin vücutta fazla olmasının da çok ciddi sonuçları olabiliyor.

Normalde demir eksikliği gibi bir problemimin olmamasına karşın, vücutta en kolay emilen demir türü kırmızı ette olduğu ve zorunlu sezaryen olacak olmam nedeniyle hamileyken bol bol kırmızı et yedim. Ancak, et yememe rağmen gebelik döneminde vücudumdaki B12 vitamini düzeyim düştüğü için bende kansızlık oluştu. Üstüne oğlum dört hafta erken dünyaya geldi ve kilosu bir miktar düşüktü. O yüzden iki aylıkken yapılan kan tahlillerinde kansızlık görüldü. Doktorumuz demir depolarını daha hızlı artırdığını düşündüğü Ferrosanol damlayı önerdi. Ferrosanol'ün muadili olarak da Ferrum damla kullanılıyordu. O zaman benim de İnternet'te yaptığım araştırmalarda demir takviyesi için kullanılan damlaların içinde paraben denilen kansorojen bir madde olduğunu öğrendim. Kullanmak istemedim. Yurt dışında kullanılan Floradix Floravital isimli bitkisel bir şurubu İnternet'te gördüm. Tesadüf o dönemde İngiltere'ye giden bir arkadaş bize 2 kutu Floradix Floravital getirdi. Ancak, ambalajında bebekler için gerekli doz belirtilmemişti. Doz önerileri 3 yaştan itibaren başlıyordu. Biz de bebeklere önerilmediğini düşündük ve kullanmadık. Doktorumuz da bebeklere verilecek dozun ayarlanmasının zor olması nedeniyle önermedi. Mecburen 50 gün kadar Ferrosanol damla kullandık. Ama sonra demir depoları yükselince vermeyi kestik. Ferrosanol damlayı ikinci kez, 10 aylıkken yaptırdığımız kan testinde köfte yedirmemize rağmen kan değerleri düşük çıkınca yine iki ay kadar kullandık. O zaman oğlumun ön dişleri çıktığı için hemen arkasından su içirmek, parmak fırça ile fırçalamak gibi tüm çabalarıma rağmen dişlerinde demir kullanımı kaynaklı siyahlıklar oluştu. Ama ondan sonra haftanın beş günü kırmızı et, iki günü balık, hemen hemen her sabah kahvaltısında yumurta, gün içinde kuru kayısı ve dut yedirince bir daha kansızlık görülmedi. Ayrıca, viral hastalıklar zamanı demire ilişkin kan tahlilleri doğruyu yansıtmayacağı için yapılmıyor.

Şimdi İnternet'ten Ferrum damlanın içeriğine baktığımda paraben olduğunu görüyorum. Ancak, Ferrosanol damlanın içeriğine baktığımda paraben gibi bir madde görülmüyor, ama sanırım şu an piyasada bulunmuyor. Bir de Minadex Fer diye bir şurup var. Ben kullanmadım, içeriğinde paraben gözükmüyor, ama önerilen dozlar 6 aydan itibaren başlıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan izin alınmış. Yine de kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı öneririm.

Demir takviyesinde maalesef fazla bir alternatif yok gibi gözüküyor. Eğer buzdolabına koymadan oda sıcaklığında saklanıyorsa, koruyucu bir madde vardır. Bebeğimizde kan tahlili ile tespit edilmiş demir eksikliği varsa, mecburen bu damlalardan kullanacağız. Sonsöz olarak, ne kadar zor olursa olsun kesinlikle kan tahlili yaptırmadan demir takviyesi kullanmayın derim.

Sağlıklı günler...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder