22 Aralık 2014 Pazartesi

Çocuğum Yemek Yemiyor - 2

“Çocuğum Yemek Yemiyor” kitabında Carlos González, çocuğun yemek yememesi durumunun çocuğun yedikleri ile annenin ondan yemesini bekledikleri arasındaki dengesizlikten kaynaklandığını söylüyor. Çocuklara saygı gösterir ve zorlamazsak ihtiyaçları olanı yiyecekler, mutlu ve sağlıklı bir şekilde büyüyeceklerdir.

Dün akşam oğluma köftelerini hazırladıktan sonra sana köfte pişirdim, istersen yiyebilirsin deyip köfteleri görebileceği bir yere koydum. Önce ilgilenmedi. Bir yarım saat sonra köftelere bakmaya başladı, ama yine yemedi. Ama 10 dakika sonra kendisi yemeye başladı. Öbür türlü, ben bir girişimde bulunacaktım. Açsa yiyecek, aç değilse başını çevirecekti. Ben bir 10 dakika sonra tekrar deneyecektim ve süreç böyle devam edip gidecekti. Bu bana ders olsun! Bundan sonra pişirip ortalığa koyacağım, isterse yer, istemezse büyük kediler yer :)

Çocuklar neden yemek yer?


“Çocuğum Yemek Yemiyor” kitabında González, çocukların hayatta kalmak, hareket etmek ve büyümek için yemek yediğini söylüyor.

Hayatta kalmak için yerler: Bir canlının ihtiyaç duyduğu yemek miktarı onun boyutuna bağlıdır. Çocuklar beden olarak yetişkinlerden daha küçüktürler. Bu nedenle, büyümüyor olmasalardı bir yetişkinden çok daha az yemek yerlerdi.

Büyümek için yerler: İnsanoğlu, ilk bir yılda büyüdüğü kadar hızlı ergenlik döneminde bile büyümez. Örneğin, oğlum ilk bir yılda 25 cm uzamıştı, kilosu da 9 kg civarındaydı. Açıktır ki, doğumdan sonra oğlum dahil hiç kimsenin ilk bir yıl haricinde hayatının hiçbir döneminde bir yılda 20-25 cm kadar uzaması mümkün değildir. Ancak, çocuğun büyümesi bir yaşından sonra yavaşlar. Carlos Gonzalez, bebeklerin ilk 4 ayda yediklerinin %27’sini, 6-12 ay arasında %5’ini, ikinci yılda ise %5’ini büyümeye harcar diyor. Aslında, büyüme büyük ölçüde genlerden kaynaklanmakta, kıtlık gibi ciddi bir beslenme sorunu yaşanmıyorsa beslenme büyümeyi etkilememektedir. Yani daha çok yedirerek çocuğun daha hızlı büyümesinin sağlanması mümkün değildir. Bu nedenle 1-6 yaş arasında ve yavaş büyüyen bir çocuk, 9 aylık veya ergenlik dönemindeki bir çocuktan daha az yer. Esasında bir çocuk boyutuna göre bizden çok daha fazla yiyor. Sonuç olarak, çocuklar büyümek için değil, büyüdüğü için daha fazla yemek yiyor.

Hareket etmek için yerler: Küçük çocuklar daha çok hareket ederler. Ancak, 10 kiloyu taşımak ile 60 kiloyu taşımak için gereken enerji aynı değildir. Bu nedenle çocuklar düşünüldüğü kadar çok enerji harcamazlar.

Çocuğunuzun kilo grafiğindeki durumuna takılıp sağlıklı bir çocuğa daha fazla yedirmeye çalışmayın. Çocuğunuzun %1’lik en alt dilimde olması onun sağlıksız olduğunu göstermez. Her çocuğun büyüme dönemleri de farklıdır. Bu nedenle her çocuğun kendine özel büyüme grafiği zikzaklar çizecektir, artan bir eğri değil.  Öte yandan anne sütüyle beslenen bebekler, ilk 6 ayda grafiklere çok daha fazla kilo alırlar, 6. aydan sonra grafiklere göre daha düşük miktarda kilo alırlar.

Çocuklar neden sebze sevmez?


Küçük çocukların mideleri küçük olduğundan az miktarda, ama bol kalori sağlayan yiyecekleri yemeleri gerekiyor. Sebze yemekleri de az kalorilidir, uğraşsalar da ihtiyaçları olan kaloriyi sağlayacak kadar çok sebze yiyemezler. Çorba veya pişirilen yemeğin suyu ise çok daha az miktarda kalori içerir. Bu nedenle, çocukları sebze yemeye zorlamak onların sebzeden tiksinmesini sağlayabiliyor. Kendi hallerine bırakıldığında küçük bir porsiyon sebze yemeği yerler. Ancak, bu miktar birkaç kaşığı geçmez.

Gonzalez, çocukların beslenmesine meyve ve sebzenin çok sonra, bu yüzyılın başında eklendiğini belirtiyor. Eskiden gerekli vitaminleri anne sütü ile elde ediyorlardı. Anne sütü bebeğe gerekli olan kaloriyi sağlayan en iyi besin kaynağıdır. Anne sütü içen çocuğun çok sıcak havalarda bile su içmesine gerek yoktur. Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre şekillenir.

Çocuklar neden kendileri yemez?


Çocuklar 1 yaş civarıda kendi kendilerine yemek isterler ve bundan zevk de alırlar. Kendi kendilerine yerlerse daha az yerler (anne sütü alıyorsa endişelenmeyin), uzun sürer ve etraf kirlenir. Anne bu duruma katlanabilirse çocuk bütün hayatı boyunca kendisi yemeye devam eder. Ancak, anne yedirmeye devam ederse çocuk 3 yaşına geldiğinde kendi yemeye 1 yaşındaki kadar hevesli olmaz.

Çocukların savunma mekanizmaları


Çocuklar annelerinin fazla yedirmelerine karşı 3 şekilde kendilerini savunurlar. İlk olarak ağızlarını kapatıp, başlarını çevirirler. Bu hareket etkili olmazsa, ağızlarını açarlar, ama yutmayıp biriktirirler. Bu yöntemler işe yaramazsa son çare olarak da, yutarlar ama bir süre sonra kusarlar.

Alerji Sorunu


Alerji sorunu olan çocuklar, kendilerine rahatsız veren yiyeceği yemezler, kendilerini kötü hissettiklerinden reddederler. Alerjilerin çok büyük bir kısmı inek sütünden kaynaklanır. İnek sütü alerjisi varsa, peynir, yoğurt gibi diğer süt ürünleri de kesilmelidir. İnek sütü alerjisi genellikle kendi kendine, çoğunlukla da bir ila dört yıl arasında geçer.

Alerjiye neden olduğunu düşündüğünüz gıdayı kesin, sonra bir hafta on gün kadar alerji etkilerinin kaybolup kaybolmadığına bakın. Kaybolmuşsa, belirtilerin ortadan kalkmasının nedeninin tesadüfi  olmadığından emin olmak için daha çok miktarda o gıdayı tüketip sonuçlarına bakın. Alerji belirtileri yeniden ortaya çıkarsa, alerji kanıtlanmış olur.

Nasıl sağlıklı besinler yedirilir?


Çocukların tatlı ve tuzlu şeylere doğal bir eğilimi vardır. Çocuklar ne kadar tok olurlarsa olsunlar, çikolataya ayıracak yer mutlaka bulurlar. Biz yetişkinler için de durum aynıdır. Bu nedenle, çocukların sağlıklı besinler yemesi isteniyorsa bu tür tatlı ve tuzlu lezzetli yiyecekler verilmemeli.  Özel günler dışında tatlı yiyecekler yedirmeyin. 

Bir yaşından sonra süt içiyorsa, yarım litreyi geçmesin. İçecek olarak, su tercih edin. 

Çocuklar ellerinin altlarında belirli bir besin olduğu halde, onu yemelerine izin verilmezse o besinden giderek daha çok hoşlanırlar. “Bu kadar şeker yemek yeter" demek çocuğun daha fazla şeker istemesine neden olur. Çocuğun şekere alışması istenmiyorsa, en iyi yol evde şeker bulundurmamaktır. 

Çocuklar hangi besine ihtiyaç duyduklarını biliyor!


Dünyadaki tüm hayvanlar ihtiyaç duyduklarını yerler. Her insan ve hayvanın ihtiyacı olan besinleri bulmasını ve uygun miktarda yemesini sağlayan içgüdüsel bir mekanizması vardır. Bu nedenle, çocuğa istediğini yeme izni verilirse ihtiyaç duyduğu yiyeceği seçer. 

Canım bir yiyecek isterse demek ki vücudumun bu yiyeceğe ihtiyacı var deyip tüketirim. Demek ki, doğru yapıyormuşum :)


İlgili Yazılar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder