7 Aralık 2014 Pazar

Çocuklarla Birlikte Güzel Vakit Geçirilebilecek Bir Mekan - Rahmi M. Koç Müzesi - İstanbul

Bir arkadaşımın hatırlatmasıyla bu hafta sonu ailecek Sütlüce'deki Rahmi M. Koç Müzesi'ne gittik. Ben müze gezmeyi severim. Çocukluğumdan beri tarihe merakım vardır. İlkokuldayken okulla birlikte bir sürü müzeye gitmiştim. Ama çocukluğumda babam birlikte Anıtkabir'e gidişimi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni gezişimi hiç unutamam. Müzelerdeki bütün bölümleri gezmeden çıkmazdım. Rahmi M. Koç Müzesi'ni 2-3 yıl kadar önce gezmiştim, o zaman da gezmekten keyif aldığım bir müzeydi. Eski model arabalarla erkeklere de hitap ediyor. Giriş ücretleri yetişkinler için 12,5 TL, öğrenciler için 6 TL. Geniş bir alana yayılan, yemek yiyebileceğiniz, çay, kahve içebileceğiniz hem kapalı hem açık hava kafeleri var. Kafelerdeki fiyatlar da makul. İstanbul'da artık 1 TL'ye çay içebileceğimiz yer kalmadı sanırım, ama Müze'de demleme çay 1 TL :) Ayrıca, ücretsiz park yeri var.

Rahmi M. Koç Müzesi'ne giderken, içerisi soğuk olabilir endişesi taşıyordum. Ama çocuğunuzu kesinlikle kalın giydirmeyin, Müze gayet iyi ısıtılıyor. Özellikle oyun bölümü çok sıcak. Oğlumun elektrikli ev aletleri ve motorların nasıl çalıştığını uygulamalı olarak göreceği bölümden hoşlanacağını düşünmüştüm. Benim aklımda bulaşık makinası çok net kalmıştı, ama diğerlerini hatırlamıyordum. Denize girmek hariç, suyla ilgili her şeyi seven oğlumun da içinde suyun olması nedeniyle bulaşık makinasından hoşlanacağından eminim. Arabalar, uçaklar ve tren yolculuğu oğlumu çok etkilemedi, ama çocuk oyun bölümü ve motorların çalışma sistemini gösteren bölüme bayıldı. Tahmin ettiğim gibi bulaşık makinasının başından ayrılmadı, defalarca çalıştırdı. Bir de pistonun nasıl çalıştığı gösteren modelin kolunu dakikalarca çevirdi. Oyun bölümünde de değişik yapbozlarla köpük balonuyla oynamaktan keyif aldı. Oyun bölümüne mutlaka uğramalısız, çok değişik şeyler var. Mesela, eski kemerli taş köprülerin kemerlerinin nasıl yapıldığını gösteren bloklar, pisagor teoriminin ispatını gösteren üçgenlerden oluşan yapboz gibi çocukların ilgisini çekebilecek çeşitli oyuncaklar bulunuyor. Bunların dışında hatıra para yapan manuel makinalar vardı. 2 TL karşılığında elle çevrilen bir kol yardımıyla çalışan baskı aleti ile 2 Euro Cent ezilerek üzerine müzeye dair bir baskı yapılıyor. Bu makinaların başından ayrılmadı. En çok ilgisini çeken şey bu makinalar oldu. Aklına geldikçe onlardan hatıra yapmak istedi. . Eve gelince Müze'de en sevdiği şeyin bu makinalar olduğunu söyledi ve detaylı olarak bu makinaların nasıl çalıştığını anlattı. Uykusu geldiği için 3 saatten fazla kalamadık. Oyuncak bölümünü gezemedik. Ama tekrar gitmeyi düşünüyoruz.  Ayrıca, çocuklar için doğum günü kutlamaları ile 3 yaş ve üstü çocuklar için atölye çalışmaları yapılıyor. Atölye çalışmalarının biletleri Biletix'ten satılıyor. Oğlum 3 yaşına geldiğinde Müze'deki atölyelere de katılırız diye düşünüyorum.

Sonuç olarak hem çocuklar hem de büyükler için vakit geçirilebilecek güzel bir mekan. Ayrıca, Cafe Du Levant mutlaka uğramanız gereken bir bölüm ve 12:00-15:00 saatleri arasında öğle menüsü kişi başına 25 TL.

İlgilenenler aşağıdaki bağlantıdan Müze'yi daha ayrıntılı inceleyebilirler.

http://www.rmk-museum.org.tr/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder