24 Aralık 2014 Çarşamba

Anne Sütünün Artması İçin Ne Yapılabilir? - Carlos González Önerisi

Carlos González, "insanlar süt miktarının anneye bağlı olduğuna inanıyorlar, ancak süt miktarı anneye değil bebeğe bağlıdır." diyor. Süt miktarı her zaman çocuğun emdiği kadardır. Süt üretimi, bebeğin bir önceki seferde emdiği miktara göre yapılır. Bebek açsa ve son damlaya kadar emmişse, süt hızla yeniden üretilir. Eğer bebek bir önceki emzirmede isteksizse ve yarıda kesmişse süt üretimi yavaş olur.

Anne sütünün bebeğin ihtiyaç duyduğundan az olması 3 halde mümkündür:

1) Bebek yeteri kadar emmezse. Örneğin, hastaysa veya karnı biberon, su gibi şeylerle doldurulduysa.

2) Bebek kötü bir şekilde emerse. Örneğin, dilini yanlış yerleştirerek emiyorsa veya çok kilo kaybettiği için zayıf düştüyse veya nörolojik bir sorunu varsa.

3) Bebeğe emme fırsatı verilmezse. Bebeğe emzirme konusunda bir saat düzeni tutturulmaya veya meme istediğinde emzikle oyalanması sağlanıyorsa.

Bazen bebekler çok hızlı emdikleri için annelere az emmiş gibi gelebilir. Her bebeğin emme hızı farklıdır.

Sütü artırmak için ne yapmalıyım? sorusu sorulduğunda ilk yapılması gereken gerçekten bir sorun olup olmadığının araştırılmasıdır. Örneğin, bebek çok az kilo alıyor veya kilo kaybediyorsa bir sorun olabilir.

González bol su içilmesi konusunda herhangi bir sey söylemiyor. Türkiye`de doktorlar emzirirken genellikle bol su içilmesini önerirler. Onun yanında ısrar edilirse, sütü arttıran çayları öneriyorlar. Acaba bu çayları önererek bir plasebo etkisi mi yaratmaya çalışıyorlar? Bilemiyorum. Ben oğlumu emzirdiğim dönemde sütü arttırdığı söylenen tüm yiyecekleri denedim, sütümü bariz bir şekilde arttıran herhangi bir yiyecek dikkatimi çekmedi. Ancak, kilomun bariz bir şekilde arttığını kesinlikle söyleyebilirim.

Genel itibarıyla Humana'nın stil tee bitki çayı, rezene çayı, kırmızı et, yoğurt, tahin helvası, hurma,  kuru incir, yayla çorbası, bulgur pilavı, yeşil soğan, börülce, dereotu, maydanoz, kimyon, sütlü ve şerbetli tatlılar, komposto ve hoşaf anne sütünü artırır deniliyor. Aslında listeye şöyle bir bakarsak, dengeli bir beslenme yapılıyorsa ve bol su içiliyorsa süt bebeğe yetiyor. Bence en önemli şey annenin emzirdiği dönemde huzurlu olması. Anne stresliyse süt azalıyor. Ama naçizane fikrim anne bebeğine bağlanmışsa, süt her durumda bebeğe yetiyor.

Her annenin sütü kendi bebeğine özeldir. Her zaman içeriği farklıdır. Bebeğin ihtiyacına göre gün içinde ve zaman içinde değişir. Umarım uzun zamanlar emzirirsiniz. Ek gıdalara geçmek için acele etmeyin!

Görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder