14 Ocak 2015 Çarşamba

Bebeklerde Yüksek Ateş, Havale ve Yapılması Gerekenler

Annelerin en büyük korkularından bir tanesi çocuğunun hastalanması, özellikle de ateşlenmesi. Ateşlenme aklımıza hemen havaleyi getirir. Bu nedenle çoğu zaman risk almayıp aşı olduğunda bile ateş düşürücü verenler olur. Ancak, her ilaç içinde bir risk taşır, bu nedenle gerekli olmadıkça kullanılmamalı, yani beklenen faydası olası yan etkilerinden fazla olduğu düşünüldüğünde ilaç kullanılmalı. 
Ateş, henüz bağışıklık sistemi gelişmemiş bebekler için en etkili savunma mekanizmasıdır. Bu nedenle ateşi çıktığında paniklemeyin. Bebekler 40 derece ateşe dayanıklıdırlar. Oğlum 1 yaşındayken Altıncı Hastalık denilen yüksek ateş yapan, etkileri 3-4 gün süren ve vücutta görülen döküntülerle hastalığın sona erdiği anlaşılan virütik bir hastalığa yakanlanmıştı. Ateşinin 1-2 dakika içinde 40,8 dereceye yükseldiğini gördüm. Bir çocuğun ateş nedeniyle havale geçirmesinde genetik bir yatkınlık olması gerekiyor. Aile öyküsünde havale olanlar bu anlamda dikkatli olmalı. Genetik bir yatkınlık varsa 38 derece ateşte bile havale geçirilebilirmiş. 

Bebeğinizin ateşi 38-38,5 derece arasında ise ilk olarak bebeğinizi soyun. Bezi dışındaki tüm giysilerini çıkarın. Ateşi varken bebeğiniz üşütmez. Ateş yükselmeye devam ediyorsa banyo yaptığınız su sıcaklığından çok az daha soğuk bir suda duş aldırın. Başını da yıkayın. Islak bez veya sirkeli bez koymak duş kadar etkili değildir. Hem çocuklar da bez konulmasına direnebiliyorlar. Duşa rağmen ateş halen düşme eğilimine girmemiş ve 38,5 derecenin üstünde ise ateş düşürücü ilaç kullanabilirsiniz. 

Ateş düşürücü ilaçlar iki gruba ayrılır. Calpol gibi bir grup ateş düşürücü şurupta parasetamol bulunur. İbufen gibi diğer bir grup ateş düşürücü şurupta da ibuprofen bulunur. Doktorların tavsiyesine göre, devam eden yüksek ateş halinde bu iki grup ateş düşürücü şurup en az 3 saat arayla ve dönüşümlü olarak kullanılmalı. Tecrübelerime göre ibuprofen içerikli şuruplar ateşi daha hızlı düşürüyor. Oğlumun ateşi 41 dereceyi bulduğunda, ateşi 39,5 iken sıra parasetamol içeren ateş düşürücüde olduğu için calpol vermiş ve hemen arkasından duş aldırmıştım. Çıplak bir halde biraz meme emip uyudu. Uyuduktan sonra ateşini ölçtüğümde halen 39,5 idi. 2-3 dakika oyalandıktan sonra tekrar ölçtüğümde ateşi 40.8 idi. Ondan sonra hemen duşa soktum ve 3 saat boyunca her 15 dakikada bir duş aldırmak zorunda kaldım. 3 saat dolar dolmaz ibuprofen içerikli bir ateş düşürücü verdim ve ondan sonra ateş düşme eğilimine girdi. 

Ateş durumunda sakinliğinizi koruyun. Sık sık ateşini ölçün, ateş 37'nin altına düşünceye kadar çocuğunuza hiçbir şey giydirmeyin. Ben oğlumun ateşini Braun marka bir ateş ölçer ile kulaktan ölçüyorum. En sağlıklı ölçümü kulaktan ölçme veriyor diye biliyorum. 

Sağlıcakla kalın...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder